foto1
1
foto1
2
foto1
3
foto1
4
foto1
5

+380545751369
vp-selrad@ukr.net
Контакти



В  зв’язку з  підривом Каховської ГЕС виникла  загроза спалаху гостро кишкових інфекцій, ботулізм та  інші хвороби.

Увага забороняється вживати рибу та морепродукти з Херсонської, Миколаївської, Днепропитровської, Одеської  областей.

Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання  відомих біологічних отрут, він в 375 тисяч разів активніший від отрути гримучої змії.  Токсини виробляються токсини) , що виробляються  бактеріями ботулізму.

Цей токсин є одним з найсильніших від усіх при зростанні і розмноженні мікробів ботулізму в різних консервованих продуктах: рибі, шинці захворювання, яке виникає в  результаті  вживання продуктів, які містять отруйні  речовини . Захворювання виникає раптово після вживання не доброякісних продуктів:  риби (в'яленої, соленої, копченої), м'ясних продуктів (шинки, ковбаси), овочевих і фруктових консервів, що готувалися в домашніх умовах і зберігалися при кімнатній температурі.

     Хвороба починається гостро, через 3-24 години після прийому їжі, іноді пізніше. З'являються нездужання, загальна розбитість, сильна м'язова слабкість, незначний головний біль, погіршується апетит і сон. Потім хворий відчуває значну сухість в роті, спрагу, іноді невеликі болі в животі, нудоту. Іноді виникає блювота, яка може повторюватися в перші два дні хвороби. В цей же час спостерігається часте відвідування туалету; потім з'являються запори, що супроводжуються метеоризмом (здуття живота). Температура тіла буває нормальною, але може бути і підвищеною.

      Для попередження ботулізму слід пам'ятати, що :

- не можна купувати на ринку і споживати домашні консерви,  солену, копчену і в'ялену рибу, приготовлену приватними особами в домашніх умовах, оскільки вони зазвичай не дотримують правил консервації риби . В'ялення і копчення в домашніх умовах не знищує спори збудників ботулізму, а навпаки, сприяє їх проростанню і утворенню ботулінічного токсину.

     Діти особливо чутливі до ботулінічного токсину, слід бути дуже уважним, готуючи їм страви. Не можна давати дітям консервовані в домашніх умовах харчові продукти, не проварені перед вживанням. Особливо гриби, консерви з морквою, перцем, соки з моркви і томатів, що довго зберігалися. Щоб попередити ботулізм та запобігти кишковим захворюванням і харчовим отруєнням, особливо у дітей, слід вживати свіже приготовані або добре проварені, термічно оброблені продукти.

Отже будьте дуже обережні з консервованими, в’яленими, копченими продуктами домашнього приготування.

 

Фельдшер санітарний відділу державного

нагляду  за дотриманням санітарного законодавства

Охтирського районного управління                             

Головного  управління Держпродспоживслужби в Сумській області                                                       Юрій ТАРАНЕНКО



Copyright © 2024 Copyright Великописарівська селищна рада Rights Reserved.