До всіх господарів, хто утримує свиней, мисливців та працівників мисливських господарств:
Охтирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області
ПОПЕРЕДЖАЄ про те, що африканська чума свиней (АЧС) – хвороба Монтгомері – контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней, яке зазвичай протікає з явищами септицемії та викликається ДНК – вірусом.
Вірусоносійство АЧС продовжується 2 роки і більше. Лікуванню ця хвороба не піддається. Все поголів’я свиней у господарствах, куди проникає вірус, гине. Люди на африканську чуму свиней не хворіють.
Вірус надзвичайно стійкий до високої температури і може жити місяцями в тушах свиней, кролів, у замороженому чи копченому м’ясі, фекаліях. Вірус стійкий до висушування, заморожування та гниття. За кімнатної температури вірус зберігається протягом 18 місяців, а інфекційну активність у холодильнику зберігає від 6 до 10 років. Під дією прямих сонячних променів вірус гине через 12 годин.
Для дезинфекції найефективнішими є розчин їдкого натру (2-3%), формальдегіду (2,5%), водна завись хлорного вапна ( 15-20%). Знешкодження вірусу відбувається протягом години.
Свині заражаються через тісний контакт з хворими або інфікованими тваринами. Хвороба передається не тільки за цих умов, а й поширюється через корми, пасовища, забруднений транспорт, у якому перевозять хворих тварин. Комахи, хижі птахи і звірі, собаки можуть бути переносчиками вірусу. А також є високий ризик зараження африканською чумою свиней домашніх тварин через дичину яка потрапляє в господарства після полювання на диких кабанів, а також можливості занесення додому разом з кліщами родини Ornitodoros, які є переносчиками АЧС.
Тому необхідно всім мисливцям не допускати для згодовування домашнім тваринам відходів після споживання дичини та виключити можливість занесення в господарство клішів разом зі шкурами тварин та одягом, яким користуються на полюванні. В разі забою хворих тварин мясопродукти є також фактором поширення хвороби.
Захворювання протікає блискавично, гостро, підгостро і хронічно.
Блискавична форма характерна різким підвищенням температури тіла до 40,5 – 42,5С. Інколи відмічається кашель, втрата апетиту, спрага. Через 1-2 дні температура знижується, настає параліч задніх кінцівок, тварина гине.
Гостра форма захворювання характеризується підвишенням температури протягом усього періоду хвороби і лише за декілька годин до загибелі знижується до 37-35 С. Шкіра набуває синюшного кольору, особливо на ділянках вух, пятачка, на підгрудді, вентральній стінці живота, а в кінці хвороби чисельні крововиливи зявляються скрізь. Загибель настає через 4-10 діб.
Підгостра форма захворювання вважається такою, якщо хвороба триває 3-4 тижні. У тварини спостерігається виснаження, набряки суглобів і некрози шкіри. Такі тварини стають носіями збудника цього захворювання.
Хронічна форма – втрата маси, періодичне підвищення температури тіла, артрит, збільшення суглобів, респіраторні ознаки, пригнічення. Тварина може хворіти декілька місяців, а потім гине.
Лікування хворих тварин заборонено.
У ПЕРІОД ЗАГРОЗИ НА АФРИКАНСЬКУ ЧУМУ СВИНЕЙ
Для запобігання зараженню свиней на африканську чуму обов’язковим є сурове дотримання ветеринарно-санітарних (гігієнічних) вимог. Необхідно максимально обмежити можливі контакти свиней з іншими тваринами, що перебувають у вільному, неконтрольованому утриманні (собаки, коти, птиця).
ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:
- вигульне утримання свиней;
- вимушений забій (без ветеринарного огляду);
- лікування хворих свиней;
- завезення тварин без відповідних документів.
За наявності ознак захворювання свійских свиней обо виявлення трупів диких кабанів негайно повідомити Охтирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області.
Оскільки сам вірус здатний зберігатись у м’ясі ще кілька місяців, а захворювання легко перетинає кордони – спеціалісти ветеринарної медицини радять не купувати м'ясо з рук, особливо за низькою ціною. У випадку погіршення здоровя тварин господар повинен негайно звернутись до спеціаліста ветеринарної медицини.
Тільки виконання інструкції щодо профілактики АЧС керівниками господарств всіх форм власності та населенням району може забезпечити благополуччя району, області і в цілому країни.